Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 00:10 - The Ketogenic Diet - Промени в тялото
Автор: ketogenic Категория: Спорт   
Прочетен: 1881 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2011 23:05


След като разгледахме основните метаболитни промени, които възникват по време на кетоза, сега можем да проучим последиците за тялото.
Първият въпрос е да се проучи ефекта от приема на храна по време на кетоза. Това ще доведе до търсене на протеин съхраняващ ефект, както и въпроси, свързани с теглото, вода и загуба на мазнини.


въглехидрати
Въглехидратите са 100% анти-ketogenic. Тъй като въглехидратите се усвояват, те влизат в кръвта като глюкоза, инсулин, повишаване и понижаване на глюкагон, който потиска образуването на кетони.

В действителност, всяка хранителни промяна, която повишава кръвната захар е анти-ketogenic.
Както бе споменато, мозъкът е единствената тъкан, която изисква глюкоза в
суми от около 100 грама на ден. Ако достатъчно въглехидрати се консумират за да се предостави тази глюкоза, мозъка няма да има нужда да използва кетони. Следователно всяка диета, която съдържа повече от 100 грама въглехидрати на ден, няма да бъдае ketogenic.

След около три седмици, когато изисквания на глюкоза за мозъка  са паднали само 40 грама глюкоза на ден, въглехидрати трябва да бъдат ограничени още повече.
Освен това, от гледна точка на бързо се източващият се чернодробен гликоген, колкото повече въглехидратите са ограничени по време на първите дни на ketogenic диета, толкова по-бързо ще настъпи кетоза и по-дълбоките степени на ketonemia.

 

протеини
Протеините имат както ketogenic ефекти (46%), така и анти-ketogenic ефекти (58%). Това отразява факта, че 58% от хранителния протеин ще се появи в кръвта като глюкоза, ще повиши инсулина и инхибира кетогенезата. Имайте предвид, че инсулиновият отговор в следствие на хранителен протеин е много по-малък от този от консумирани хранителни въглехидрати.

Протеините трябва да бъдат ограничавани до известна степен по време на ketogenic диета, тъй като прекален прием на протеин ще генерира твърде много глюкоза, което ще доведе до нарушаване или предотвратяване на кетоза. Протеин също така стимулира освобождаването на глюкагон и има някои про-ketogenic ефекти.
Най-критичният аспект при прием на протеин е свързан с предотвратяване  разграждането на протеин. Чрез предоставяне на хранителен протеин по време на глад, разграждането на протеин може да се намалее или избягне изцяло .

 

мазнини
Мазнините имат главно ketogenic (90%), но също така е леко анти-ketogenic ефект (10%). Това се дължи на фактът, че десет процента от общото количество мазнини ще се появят в кръвообращението като глюкоза. Ако 180 грама от мазнините се окисляват (изгарят) на ден, това ще осигури 18 грама глюкоза от глицерол.

 

алкохол
Приемът на алкохол ще окаже влияние върху дълбочината на кетоза и количеството на мазнините в тялото, използвани от организма. Прекомерна употреба на алкохол, докато тялото е в кетоза може да предизвика развитие на ацидоза, което е потенциално много опасно. Освен това приема на алкохол ограничава колко FFA могат да се обработват от черния дроб и калориите от алкохол ще засегнат цялостната загуба на мазнини.

 

 

 

ДНЕВЕН ПРОТЕИНОВ ПРИЕМ

Ако предположим нулев прием на въглехидрати, по време на първите 3 седмици на ketogenic диета приемът на ~ 150 грама протеин на ден трябва да бъде достатъчен, за да се постигне азотен баланс. Ето защо, независимо от телесното тегло, минималният размер на протеин, който трябва да се консумира по време на първите три седмици от ketogenic диета е 150 грама на ден.
След 3 седмици от кетоза, най-малко 50 грама протеин на ден трябва да осигури достатъчно глюкоза, за да се постигне азотен баланс.

 

Например, ако едно лице е приема 125 грама протеин на ден, това би довело до 72 грама на захаглюкоза  плюс още 18 от разбивка на глицерол = общо 90 грама глюкоза. За да се избегнат азотните загуби, това лице може или консумират 10 грама въглехидрати на ден или просто да увеличи на протеиновият прием на 150 грама на ден.

 

 

 

Загуба на протеин и азотен баланс

Азотът се внася в организма под формата на хранителни протеини и се отделя от организма чрез редица пътища, включително урина, изпражнения и пот. Тъй като е по-лесно да се измери азот, отколкото е да се измери директно протеин, азот - балансирано проучване сравнява размера на азотът, който се губи в урината в размерът на азотът, който се консумира с храната. Ако по-малко азот се отделя от консумираното, тялото показва, че се намира в положителен смисъл азотния баланс, т.е. този протеин се съхранява. Този протеин се съхранява в мускулите или други тъкани. Ако повече азот се отделя отколкото се консумира, тялото е в негативен азотен баланс, т.е. телесният протеин се разгражда и се отделя. Отрицателен азотен баланс като цяло показва, загуба на телесна маса и ние ще го приемем за загуба на мускулна маса.

 

 

Загубата на вода по време на ketogenic диета
Добре установен факт е, че нисковъглехидратните диети са склонни да предизвикат внезапна загуба на вода в първите няколко дни. Това се случва по няколко причини. На първо място, гликогенът се съхранява заедно с вода в съотношение три грама вода за всеки грам съхранени въглехидрати. Когато гликогенът е изчерпан, водата се губи. За големи хора, това може да представлява много тегло.
Освен това, кетоните, изглежда имат диуретичен ефект и причиняват отделянето на
вода и електролити. Това включва отделяне на натрий, което се причинява задържането на вода.
По време на първите няколко дни на ketogenic диета, загуба на вода е била измервана от 1 до 4 кг.
Тази бърза първоначална загуба на тегло може да осигури психологически стимул за диета, което може да означава по-стриктно спазване на диетата.

Независимо от възможните психологически ползи, трябва да се разбере, че първоначалната загуба на тегло всъщност е водата. Бързото увеличаване на теглото, която възниква когато въглехидратите са отново в храната, което може да варира 1-3 кг за един ден, могат да бъдат психологически опустошителни за диетата.
Мазнините не могат да бъдат загубени изключително бързо, физиологично невъзможно е да се стопят 1-3 кг телесна мазнина в един ден.

 

 

КАЛОРИИ
Една популярно убеждение казва, че мазнините могат да бъдат загубени по време на ketogenic диета без създаването на калориен дефицит. Това означава, че е присъщ "калории дефицит" под формата на някакъв вид на метаболитно подобряване на състоянието на кетоза, което помага мазнините да бъдат загубени без ограничение на калории.
Има няколко механизми, които биха могли да създадат такъв присъщ дефицит на калории.
Загубата на кетони в урината и дъхът представлява един механизъм, чрез който се губят калории.  Въпреки това, дори и максимално отделяне на кетони в размер на 100 калории на ден,
ще доведе до малко по-малко от един килограм допълнително изгорени мазнини на месец.
Освен това, тъй като кетоните имат по-малко калории на грам (4,5 кал / грам) в сравнение с FFA (9 кал / гр), то се предполага, че повече мазнини се използват за предоставяне на същата енергия
на тялото.  За да се осигури 45 калории на тялото ще изискват 10 грама кетони, изискващи
разбивка от 10 грама FFA в черния дроб, срещу само 5 грама FFA, ако те се използват директно. Затова още 5 грама FFA ще бъде "изгубени", за да се генерират кетоните.
Въпреки това, тази загуба ще се появяви само по време на първите няколко седмици на ketogenic диета, когато тъканите (с изкл.на мозъка) получават голяма част от енергията си от кетони. След този момент, единствената тъкан, която получава значително количество енергия от кетоните е мозъкът.

Странно, някои хора са докладвали, че могат да консумират повече калории на една ketogenic диета. Често тези хора се отбелязват, че нивата на кетони в урината, измерена чрез Ketostix (TM) са много по-дълбоко, когато те консумират повече калории.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ketogenic
Категория: Спорт
Прочетен: 37662
Постинги: 8
Коментари: 8
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930