Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 23:03 - The Ketogenic Diet - Други ефекти от диетата
Автор: ketogenic Категория: Спорт   
Прочетен: 1738 Коментари: 3 Гласове:
0



Инсулинова резистентност
Въпреки, че нисковъглехидратните диети са склонни да нормализират инсулина и кръвната захар, малко известен ефект е, че е възможно повишаване на инсулиновата резистентност, когато въглехидратите се върнат в храната.

Дълги периоди от време, без консумацията на въглехидрати водят до нататъшното регулиране на ензими, отговорни за изгаряне на въглехидрати. Освен това, високите нива на свободни мастни киселини в кръвта могат да увредят транспорта на глюкозата. Настъпва промяна както в черния дроб ,така и в мускула.

По време на въглехидратно захранване, се наблюдава забавяне,  през което тялото може да има затруднения при съхраняване и използване на хранителни въглехидрати.  Това забавяне е приблизително 5 часа, необходими за да се пререгулират нивата на чернодробните ензими и някъде от 24 до 48 часа в мускулната тъкан. Тези периоди за ензим-регулация , често се наблюдават при хора на циклична кетогенна диета, която наистина е нищо повече от ketogenic диета последвана от въглехидратно захранване  на седмична база.  Често се среща наличие на пикочни кетони, по време на първите няколко часа от въглехидратно захранващият период, което противоречи на идеята, че въглехидратите винаги прекъсват кетозата. Това предполага, че черния дроб продължава да окислява мазнини с ускорени темпове и че погълнатите въглехидрати по същество не са "признати" от него. След около 5 часа, когато чернодробните ензими пререгулират, чернодробният гликоген започва да се зарежда. Друг интересен аспект на въглехидратното захранване е, че чернодробния гликоген не се пълни от  първоначално входящата глюкоза. Вместо това първо се ресинтезира мускулния гликоген, особено ако запасите му са изчерпани, а след това и чернодробния гликоген.

Подтискане на апетита
Един необичаен ефект на пълен глад е общото намаляване на апетита след кратък период от време. Освен това, проучванията показват,че при ограничени въглехидрати, но позволени "неограничени" мазнини и протеини , приема на калории намалява в сравнение с нормални нива. Това предполага връзка между кетоза и апетит .
На първо място, това се дължи на сравнително високата масленост на храната, в сравнение с други диети. Хранителните мазнини забавят храносмилането, което означава, че храната остава в стомаха по-дълго и създава усещане за пълнота. Същото е доказано и за протеините. Освен това, белтъчините стимулират отделянето на хормона холецистокинин, който се смята, че помага за регулирането на апетита.
Ако апетитът на диетуващия е потиснат значително, може да бъде трудно за него да се консумира необходимите му калории. В този случай, използването на висококалоричните храни като майонеза и растителни масла могат да бъдат използвани за увеличаване на приема на калории.


Нивата на холестерола
Високият прием на мазнини веднага поражда опасения по отношение на ефекта върху липидите в кръвта и потенциала за увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, и т.н.
Няколко ключови елемента в относителен риск за тези заболявания са липопротеините с ниска плътност (LDL или "лош холестерол "), липопротеините с висока плътност (HDL или "добър холестерол ") и триглицеридите в кръвта (TG). Високите нива на общия холестерол и високи нива на LDL корелира с повишен риск от заболяване.
Високите нива на HDL се смята, че оказват защитен ефект срещу холестерола.
Общият ефект от прилагането на ketogenic диета върху нивата на холестерола в кръвта са категорично установени.


Няколко добре проведени изследвания ни позволяват да направим следните груби обобщения:
1. Ако човек губи тегло / мазнини по време на ketogenic диета, нивото на холестерола пада;
2. Ако човек не губи тегло / мазнини по време на ketogenic диета, нивото на холестерола се покачва;

Не може да има спад в тегло/мазнини последван от повишаване на нивата на липидите в кръвта . Мазнините в тялото са склад за холестерол и разбивката на телесните мазнини по време на загуба на тегло причинява освобождаване на холестерола в кръвта .  

Но въпреки това, всички диетуващи се насърчават да следят нивата на липидите в кръвта .

В идеалния случай, нивата на липидите в кръвта трябва да бъдат проверени преди започване на диетата и отново 6-8 седмици по-късно.

Ако резултатите показват влошаване на нивата на липидите, наситените мазнини трябва да бъдат заменени с ненаситени или диетата трябва да бъде спряна.

 

Ниските нива на енергия
Въглехидратите са предпочитано гориво на тялото, когато са налични.  Те изгарят по-ефективно от мазнините. Много от участниците в ранните стадии на кетоза отбелязват преходна летаргия и слабост. Също така,  много проучвания показват висока появата на ортостатична хипотония, което е
спад на кръвното налягане. Това предизвиква замаяност. Винаги се е приемало за даденост, че кетозата е причината това да се случи.
Въпреки това, по-късни изследвания установяват, че повечето от тези симптоми могат да бъдат избегнати чрез осигуряването на достатъчно допълнителни минерали, особено натрий. Осигуряване на 4-5 грама натрий на ден (не много по-висок от средния прием на натрий при нормално хранене) предотвратява по-голямата част от симптомите на слабост , чрез поддържане на нормално кръвно налягане .
При повечето хора умората трябва да изчезне в рамките на няколко дни. Ако това не се случи, малки количества въглехидрати могат да бъдат добавени към диетата, толкова, колкото кетозата да се поддържа.
Ketogenic диетите като цяло могат да поддържат ниска интензивност аеробни упражнения без проблем, след период на адаптация.  Тъй като въглехидратите са абсолютно изискване за поддържане на високо интензивни тренировки или високо интензивни аеробни упражнения, стандартна ketogenic диета не е подходяща.

Ефекти върху мозъка
Добре познат ефект е по-широкото използване на кетони от мозъка . Кетоните са нормални физиологични вещества, а не токсични странични продукти на нарушената обмяна на веществата.
С изключение на първоначалната преходна умора, няма доказателства за снижаване в областта на психичното функциониране по време на диетата или след като е приключила.
Някои хора смятат, че те се концентрират по-добре докато са в кетоза, а други не чувстват нищо друго, освен умора.
От практическа гледна точка това означава, че лицата, които работят с машини, или се нуждят от максимална умствената острота поради някаква причина (т.е. презентация или изпит) не трябва да започват ketogenic диета по време на този период.

Нива на пикочната киселина
Пикочна киселина е отпадъчен продукт на протеиновия метаболизъм, който се отделя през бъбреците. При нормални обстоятелства, пикочната киселина се отделя толкова бързо, колкото се произвежда. Това предотвратява натрупване на пикочна киселина в кръвта, което може да предизвика проблеми.

Кетогенните диети е доказано, че влияят върху скоростта на пикочната киселинна екскреция през бъбреците. Кетони и пикочна киселина се конкурират за един и същ механизъм на транспорт в бъбреците. По този начин когато бъбреците отстраняват излишните кетонни тела от кръвта, се отстранява и пикочната киселина и натрупването и се предотвратява.
Високите нива на кетони  в урината и ниското рН на урината задължително изискват приема на много количество вода (2-3 литра/ден).


Камъни в бъбреците и бъбречни увреждания
Обща загриженост по време на  ketogenic диети е потенциалът за увреждане на бъбреците или образуването на камъни в бъбреците, вероятно от увеличение на натоварването от бъбреците от филтриране на кетони, карбамид и амоняк.  Дехидратацията може да доведе до камъни в бъбреците при предразположени лица. Също така, високият прием на протеини по време на ketogenic диети алармира при хора, които са предразположени към увреждане на бъбреците.
Проучванията не показват промяна в бъбречната функция (промяна в нивата на различните бъбречни ензими) или повишена честота на камъни в бъбреците, по време на диетата или за период до шест месеца след като диетата е спряна.

По отношение на протеините , трябва да се отбележи, че проблеми с бъбреците, произтичащи от висок прием на протеини са отбелязани при хора с предшестващи проблеми с бъбреците.

Но това не означава, че високият прием на протеин не е вредно за бъбреците при нормални обстоятелства . По скоро е предпоставка за пиене достатъчно вода за поддържане на хидратация,
за да се ограничи възможността за образуване на камъни в бъбреците. Хора, които са предразположени към развитие на бъбречни камъни (или имат бъбречни проблеми) трябва да обмислят сериозно дали ketogenic диета е подходяща за тях. Ако те изберат да използват ketogenic диета, бъбречната функция трябва да се наблюдава с редовни кръвни изследвания за да се гарантира, че няма да възникнат усложнения.

Чернодробни ензими
Не се наблюдава промяна .

Запек
Безспорно един от най-честите нежелани реакции, наблюдавани по време на ketogenic диета са намалените изхождания и запекът .

 

Това се дължи на две различни причини: Липсата на фибри и увеличаване на стомашно-чревната абсорбция на храните.
На първо място, липсата на въглехидрати в ketogenic диета означава, че приемът на влакна/фибри/
ще бъде минимален, освен ако не се използват добавки. Няма съмнение, че фибрите са важен хранителен елемент за човешкото здраве. А високият прием на фибри е свързан с предотвратяването на най-различни здравни проблеми, включително някои форми на рак и сърдечни заболявания.
За да направите ketogenic диета толкова здравословна, колкото е възможно, някакъв вид фибри без захар като добавка трябва да се използват. В допълнение към евентуално предотвратяване на здравословни проблеми, това ще помогне да се поддържа редовността на червата. Много хора откриват, че една салата, съдържащи влакнести зеленчуци може да помогне с редовността и следва да се впише лесно в 30 грама въглехидратна граница.
Един интересен ефект на ketogenic диета е обикновено намаляването на обема на изпражненията. Вероятно това се дължи на засилената абсорбция/усвояване на храните, което води до по-малко генериране на отпадъчен продукт.

Недостиг на витамини и минерали.
Ограниченият избор на храна по време на ketogenic диета ограничава и приема на някои витамини и минерали.  Всяка диета, която е с ограничени калории, без значение дали ketogenic или не, показва намаляване в микро-хранителния прием .

В малки количества, основно мултивитамини /минерални следва да се приемат ежедневно.

 

Отделянето на електролитите.
При дехидратация естеството на кетозата причинява отделянето на три вида първични електролити от тялото: натрий, калий и магнезий . Тези три минерали участват в много процеси в организма, един от които е регулирането на свиването на мускулите, включително и на сърцето.

Някои проучвания показват, нетна загуба на калций, а други не.
Тежка загуба на електролити е проблематично. Най-малкото, може да предизвика спазми на мускулите, което е често докладвани от хора на ketogenic диета.

Приемът на достатъчно протеинови храни ще осигурят прием на трите електролити. Но дори и така,
изследванията показват, че размерът на им не е недостатъчен. Умората при някои хора в първите дни може да се дължи на недостатъчен прием минерални, особено на натрия.
Известен ефект на ketogenic диета е понижаване на кръвното налягане, който най-вероятно се дължи на натриева екскреция и загуба на вода. При хора с високо кръвно налягане (хипертония), това може да бъде полза. Но тези с нормално кръвно налягане могат да страдат от "ортостатична хипотония"
което е замаяност, която възниква, при движение от седнало в изправено положение.

Включването на достатъчно минерали е в състояние да предотврати симптомите на умора, гадене и хипотония.
За да се противодейства на отделянето на минерали по време на ketogenic диета, е необходим допълнителен минерален прием.

Предлагаемите стойности за трите основни електролити:
Натрий: 3.5 грама, в допълнение към натрия, който се среща в храните;
Калий: 1 грам в допълнение към 1-1.5 грама калий, които се открива в храните
Магнезий: 300 мг
Забележка: Прекомерния прием на всеки един минералите (особено калий) може да бъде също толкова опасно като дефицита.

Връщане на Теглото / мазнините

По някаква причина, съществува загриженост, че теглото се връща в по-голяма степен след ketogenic диети в сравнение с други диети. Това най-вероятно произтича от объркването между загубата на телесно тегло и загубата на телесна мазнина. Дехидратацията и изчерпаният гликоген, могат да бъдат между 1-5 кг телесно тегло. По този начин може да се очаква, че това тегло ще се възстанови, когато въглехидратите се консумират отново.
Диетуващите трябва да осъзнаят, че първоначалното наддаване на тегло е вода и гликоген (въглехидрат, складиран в мускулите). Да се фокусират се върху промените в структурата на тялото.


Нарушения на имунната система
Няма спад в имунната система, когато се поддрържат достатъчно калории и протеини по време на ketogenic диета.


Тагове:   ketogenic diet,


Гласувай:
0



1. анонимен - Кетогенна диета
20.12.2011 11:34
Необходимата за осъществяване на т. нар. ,,кетогенна диета" специализирана храна вече се произвежда и в България.

www.briogen.com - линк за допълнителна информация, ако модераторите преценят.

С уважение,

Патрик Ангелов

Консултацията с тесен специалист е задължителна!
цитирай
2. анонимен - галактика знакомств
04.02.2012 20:04
День добрый !!! <a href=http://sexy-moimir.com/?t=6902><b>сайт секс знакомств бесплатно</b></a>

<a href=http://sexy-moimir.com/?t=6902><img>http://i31.fastpic.ru/big/2012/0123/1e/e3a0120bf7ea77a70b159882361b641e.jpeg</img></a>

Сайт секс знакомств создан для того, чтобы люди могли предложить друг другу интим бесплатно. Всё начинается и заканчивается как обыкновенный виртуальный флирт, который никого ни к чему не обязывает. Но иногда, посетив сайт знакомств для секса, люди встречаются и неплохо проводят время друг с другом. Впрочем, те, кому хочется всего и сразу, тоже запросто находят единомышленников именно здесь. Секс знакомства иной раз так заманчивы!

Так, выберите сайт интим знакомств как своего главного помощника в обнаружении человека, который вам понравится. Сайт интим знакомств поможет вам получить даже больше того, что вы хотите, если вы узнаете, как использовать это в ваших интересах. Начните получать больше положительных результатов, выбрав сайт интим знакомств, этот выбор является правильным для вас.

сайт знакомств тужазнкомства город ждановкасекс знакомства г тюхтет
<a href=http://seks-mambas.com/?t=6902><b>как познакомиться с девушкой</b></a><a href=http://sexvk.com/?t=6902><b>онлайн секс знакомства без регистрации</b></a><a href=http://sex-meets.ru/?t=6902><b>darling ru сайт знакомств</b></a>
цитирай
3. анонимен - знакомства без регистрации череповец
25.10.2012 06:33
Здравствуйте <a href=http://vseksmire.com/?t=13739><b>сайты секс знакомств в колининграде</b></a> Портал для интимных знакомств в паутине Интернета в режиме On-Line! Регистрируйтесь! Давайте знакомиться! - ведь это так здорово! На данном сайте знакомств вы разыщете не просто любовные отношения, разнополую и однополую дружбу, общение либо своих единомышленников, но и женщину и парня для интимных отношений и секс знакомства. Сделайте свою страничку, разместите фотографии и вы будете иметь возможность ощутить удивительные возможности данного портала знакомств и убедиться что вы сделали верный шаг! <a href=http://vseksmire.com/?t=13739><b>знакомства для взрослых интим</b></a>

<a href=http://sex-mambax.com/?t=13739><img>http://i29.fastpic.ru/big/2012/0209/e4/8e5ab6723e29d06d44a14dd1883987e4.jpeg</img></a>

<a href=http://bezotkazniki.com/?t=13739><b>интимные знакомства с ххх фото</b></a> Милости просим на наш портал интимных знакомств! Общение для сексуальных отношений, знакомства для интима, сексуальные встречи – вот для чего был сделан данный популярный сайт. Любой человек отыщет сможет найти здесь то, о чем мечтает. Кто ищет – тот найдет. Самые дерзкие мачо и девушки уже здесь и нашли себе партнера для секса. <a href=http://v-razvrate.org/?t=13739><b>бесплатные сайты знакомств в туле</b></a>
В Интернете есть много сайтов, которые предлагают вам знакомства для страстного секса или интим знакомства без регистрации на сайте. Многие из них, такие как лавпланет знакомства, знакомства мамба, знаменитый 24 open знакомства, имеют лучшие позиции, но, к прискорбию, это сайты просто для дружбы, а не реальные порталы секс знакомств. Мы же – конкретно портал интим знакомств, тут люди в поискахпартнера для сексуальных отношений. И находят!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ketogenic
Категория: Спорт
Прочетен: 37658
Постинги: 8
Коментари: 8
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930