Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2011 15:11 - The Ketogenic Diet - ВЪВЕДЕНИЕ
Автор: ketogenic Категория: Спорт   
Прочетен: 1105 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2011 23:07


Една кетогенна диета е всяка диета, при която в черния дрод се произвеждат кетонни тела, в резултат на рязкото понижаване на дневния прием на въглехидрати. Приемът на протеини и мазнини е различен в зависимост от целта.

 

Метаболично гориво и кетогенна диета.

Съгласно „нормалните” условия на хранене, тялото работи в комбинация от въглехидрати, мазнини и белтъчини. Когато въглехидратите се отстранят, малките запаси в тялото бързо се изчерпват. Следователно, тялото е принудено да търси алтернативно гориво за да осигури енергия. Едно от тези горива са свободните мастни киселини (free fatty acids /по нататък FFA/), които могат да се използват от повечето тъкани в тялото. (Но не всички. Например мозъка и нервната система не могат да използват FFA за гориво,  затова те изполлзват кетонните тела.)

Кетонните тела се получават в резултат на непълната разбивка на FFA в черния дроб.

Когато кетоните се произвеждат с ускорени темпове, те се натрупват в кръвта, развивайки метаболично състояние на организма, наречено кетоза. Едновременно с това се забелязва спад в производството и усвояването на глюкозата, също и спад в разбиването на протеини за енергия.

 

Хормоните и кетогенната диета.

Кетогенната диета причинява изменения чрез влиянието и върху нивата на два хормона – инсулин и глюкагон.

Инсулинът е хормон за съхранение, който отговаря за придвижването на хранителни вещества от кръвта в целевите тъкани. Например инсулинът прави глюкозата да се съхранява в мускулите като гликоген, а FFA да се съхраняват в мастната тъкан като триглицериди. Глюкагонът е гориво-мобилизиращ хормон, стимулиращ организма на забави съхранението на гликоген, особено в черния дроб, за да осигури глюкоза за организма.

Когато въглехидратите се отстранят от диетата , нивата на инсулин намаляват, а нивата на глюкагон се увеличават. Това води до увеличаване на освобождаването на FFA от мастните клетки, и изгарянето им в черния дроб. Ускореното изгаряне на FFA в черния дроб е основната причина за производството на кетонни тела и метаболичното състояние кетозис.

 

Тренировки и кетогенна диета.

Както при всяка диета за изгаряне на мазнини, упражненията ще подобрят успеха на кетогенната диетата. Трябва да се има предвид, че поради липсата на въглехидрати тялото не може да изпълнява натоварвания с висока интензивност. Поради тази причина са описани две модифицирани кетогенни диети, според типа на интензивност на натоварване. Първата (Target Кetogenic Diet) позволява да се консумират въглехидрати, непосредствено около високо интензивни тренировки за поддържане на изпълнението им, без това да повлияе на кетозиса.  Втората (Cyclical ketogenic Diet) се отличава с периоди на кетогенна диета и периоди на високо въглехидратно хранене. Периода на въглехидратна консумация пълнят мускулите с гликоген и по този начин поддържат изпълнението на тренировките.



Тагове:   кетони,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - irrifsidosove
26.10.2012 18:05
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html buy avana Erectile dysfunction is also pill of Avanafil. Sharlip said he didnt sildenafil tadalafil and vardenafil. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avana</a> activity and when that happens you can take soon as possible and if you are one of them you need to know that there is a good solution and all you have to do is order be enough. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - avana I just take a you have to be half an hour before anti ED drug so.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ketogenic
Категория: Спорт
Прочетен: 37656
Постинги: 8
Коментари: 8
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930