Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2011 16:57 - The Ketogenic Diet - ОСНОВНА ФИЗИОЛОГИЯ НА КЕТОЗИСА
Автор: ketogenic Категория: Спорт   
Прочетен: 4124 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2011 23:06


За да се разберат промените, които настъпват в резултат на кетозис, е необходимо да се разгледа физиологията на производството на кетонните тела в черния дроб.

 

Раздрел 1: Кетонни тела

 

Какво представляват кетонните тела?

Трите кетонни тела са ацетоацетат (AcAc), бета-хидроксибитрат (ВНВ) и ацетон. Първите две се получават от кондензацията на ацетил – продукт на непълно разпределение на свободните мастни киселини в черния дроб. Кетони могат да се образуват технически и от някои аминокиселини, но те не допринасят значително за кетозис. Около 1/3 от АсАс се превръща в ацетон, който се отделя в дъха и урината. Поради това, някой хора на кетогенна диета усещат „плодово“ миришещ дъх.

Функции на кетоните в тялото.

Най-важната роля на кетоните е да заменят глюкозата с получено от мазнини гориво за мозъка.

Кетоните също така намаляват производството на глюкоза в черния дроб, а някой изследователи предполагат, че кетоните действат като сигнал до телесните тъкани да сменят горивото от глюкоза към мазнини. Тези ефекти трябва да се разглеждат и като механизъм за оцеляване на малкото резервна глюкоза в тялото.

Втората по важност функция на кетоните е да се използват за гориво за различни тъкани в тялото. Но тази функция намалява след 3-тата седмица, тъканите разчитат предимно на свободни мастни киселини. Изключение прави мозъка.

Потенциялен ефект на кетоните е и потискане на разбиването на протеин по време на въглехидратния глад.

 

Раздрел 2: Кетогенезис като двустранен процес

 

Разбивка и транспорт на триглицеридите.
Когато правилни сигнали достигат до мастните клетки, складираните там триглицериди (TG) се разбиват на глицерол и три вериги свободни мастни киселини (FFA). FFA пътуват през кръвния поток, свързани с протеин, наречен албумин.  След като попаднат кръвния поток, FFA могат да се използват за енергия от повечето тъкани на тялото, с изключение на мозъка и няколко други.
FFA, които не се използват за производство на енергия от други тъкани ще достигнат до черния дроб и ще се окислят (изгарят) там. Ако има достатъчно FFA и черния дроб е готов да образува кетонни тела, те се обрауват и пускат в кръвния поток.

Липсата на адекватни FFA ще попречи да бъдат направени кетони в черния дроб. Това означава, че дори ако черния дроб е в режим, да синтезира кетонни тела, липсата на FFA ще се предотврати развитието на кетоза.

 

Черният дроб
Черният дроб е винаги производство на кетони в малка степен и те винаги присъстват в
кръвообращението. При нормални хранителни условия, кетонните концентрации са твърде ниски.

Кетогенната диета увеличава количеството на кетони, които се произвеждат и тяхната концентрация в кръвта. Кетоните, не трябва да се считат за токсично вещество или необичен продукт на човешкия метаболизъм. По-скоро, кетоните са нормално физиологични вещество, което играе много важна роля в човешкото тяло.
Черният дроб е вторият участник в кетогенезата и може би по-важният.

Дори и при наличие на високи нива FFA, ако черният дроб не е в ketogenic режим, кетони няма да се произвеждат.
Основният фактор, определящ дали черния дроб ще произвежда кетонни тела е чернодробният гликоген . Основната роля на чернодробният гликоген е да поддържа нормални стойности на кръвната захар.  Когато въглехидратите са отстранени от диетата , нивата на кръвната захар падат, глюкагонът сигнализира на черния дроб да разбие складирания гликоген в глюкоза, която се освобождава в кръвообращението.

 

След около 12 до 16 часа, в зависимост от дейността, чернодробният гликоген е почти
напълно изчерпан.  По това време, кетогенезата нараства бързо. В действителност, след като чернодробният гликоген е изчерпан, наличието на FFA ще определи скоростта на производството на кетони.

 

Черният дроб има капацитет да произвежда 115-180 грама на ден кетони след започване на
кетогенезата.  Освен това, черният дроб е производство на кетони в максимален
процент от третия ден на въглехидратното ограничение. Веднъж щом в черния дроб се активира кетогенеза, скоростта на образуване кетонни тела се определя единствено от скоростта на входящите FFA.

Метаболитни състояния концентрация кетони тялото (ммол / DL)

Смесена диета - 0.1
кетоза - 0.2
гладуване 2-3 дни -  1
След тренировка -  До 2
гладуване 1 седмица - 5
Ketogenic diet  - 5-6

гладуване 3-4 седмици -  6-8
Кетоацидоза - 8 +
Диабетна кетоацидоза -  До 25
Забележка: По-високите концентрации на кетони в тялото  по време на гладуване, отколкото по време на ketogenic диета се дължат на лек отговор на инсулин от храната.

 

Ketonemia и ketonuria

Ketonemia описва натрупване на кетонни тела в кръвта. Технически ketonemia е истинският индикатор, че кетозата е настъпила. Въпреки това, единственият начин да се измери
нивото на ketonemia е с кръвен тест, който не е практичен за ketogenic диета.
Ketonuria описва натрупването и отделянето на кетонни тела в урината, което възниква в резултат на натрупване на кетони в бъбреците. Екскрецията на кетони в урината може да представлява 10-20% от общите кетони, направени в черния дроб .

Кетоните имат калорийна стойност от 4,5 калории / грам, а загуба на калории чрез урината е само
45-90 калории на ден.
Степента на ketonuria, която е косвен индикатор за ketonemia, може да бъде измерена чрез
използването на Ketostix (TM), малки ивици хартия, които реагират с кетони в урината и променят цвета си.
Ketonemia винаги ще настъпи преди ketonuria. Кетон концентрациите са склонни да се различават през деня и като цяло са по-ниски сутрин, достигайки пик около полунощ . Това може да
възникне от промени в хормоналните нива през целия ден. Освен това, жените показват по-дълбоки
нива кетони, отколкото мъжете .

 

Разликата между ketonuria и ketonemia е важно от практическа гледна точка. Някои хора, които са следвали всички насоки за установяване на кетоза може и да нямат кетони в урината . Това обаче не означава, че те не са технически в кетоза.
Ketonuria е само индиректна мярка за концентрация на кетони в кръвта и Ketostix (TM) измерванията могат да бъдат неточни.

 

---------------------------

 

Голяма загриженост възниква по отношение на ketogenic диети , свързана с лекото окисляване, причинено от натрупване на кетонни тела в кръвта. Нормалното рН на кръвта е 7.4, и ще падне леко по време на началните етапи на кетоза.
Тялото достига нормални нива на рН в рамките на няколко дни, докато концентрации кетон тялото не надвишават 7-10 ммол.


Тагове:   ketogenic diet,


Гласувай:
0



1. анонимен - buy backlinks backlinks services
05.08.2011 01:01
check backlinks seo jobs <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> angela backlinks
цитирай
2. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
24.08.2011 18:51
Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
Get large online web traffic using superb xrumer blast available. We can post your marketing message up to 100K forums around the web, get insane amount of backlinks and amazing online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer service</a>
цитирай
3. анонимен - google check rank backlink services
26.09.2011 22:32
buy backlinks seo submission <a href=http://xrumerservice.org>homepage service</a> getting backlinks
цитирай
4. анонимен - Interesting, thanks
26.11.2011 17:52
Hello, I believe your website could be possessing browser compatibility concerns. When I search at your internet site in Safari, it seems to be good but when opening in Net Explorer, it's some overlapping. I just desired to provide you with a fast heads up! Other then that, great weblog!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ketogenic
Категория: Спорт
Прочетен: 37617
Постинги: 8
Коментари: 8
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031